TILBAGE
FRA NORD TIL SYD – RUNDREJSE

Gotland

Dag 1

Opsamling og kørsel til Visby

Opsamling forskellige steder og tværs over Fyn og Sjælland.
Rejsen fortsætter over Øresundsbroen gennem Sverige til Oskarshamn, hvor vi sejler med færgen til Visby. Efter ankomst kører vi til højskolen i Hemse, hvor vi overnatter de første tre nætter.

 

Dag 2

Lojsta Hall, Romakloster, Folhammer raukområde og besøg på fårefarm

Dagen starter på Lojsta Hall og slot – et spændende besøg i et gotlandsk langhus med sivtag.
I området er der fundet flere gårdmiljøer fra jernalderen. Vi vandrer en kort tur på kulturstien ved den nærliggende sø. Næste stop er Roma Kloster og Kongsgård, som er ruinerne af et cistercienserkloster fra 1100-tallet og den nærliggende kongsgård.
Videre til Folhammer raukeområde, hvor vi spiser frokost. Mulighed for en gåtur/badetur på stranden tæt på raukerne.
Ingen steder i Skandinavien ligger de forhistoriske spor så tæt som på Gotland. Der findes stadig 350 skibssætninger på øen! Vi ser 7 stenskibssætninger ved Gålrum Gravfelt og kører hjem til aftensmad på højskolen. Efter maden besøger vi Annika og Johan og deres 200 får. En hyggelig aften, hvor vi slutter med kaffe og kage i deres have.

Dag 3

Grötlingbo, Asger Jorn, naturreservat og Vämlingbo Præstegård

Dagens program starter med besøg på en farm med frilandsgrise, som ligger syd for Hemse. Vi fortsætter sydover til et kort stop v/Grötlingbo Kirke og Asger Jorns gravsted, hvorefter vi kører til den lille hyggelige havn Vändburg. Herfra går vi de ca. 3 km gennem Holmhäller Naturreservat og ser sjældne planter, kaniner, fugle og det lille Holms Fiskerleje. Vi bliver samlet op af bussen og kører til Hoburgsgubben, hvor vi spiser vores madpakker. Næste stop er Vämlingbo Præstegård, som er indrettet til museum for den verdensberømte fuglemaler Lars Jonsson. Vi besøger den fine sal samt naturcentret ”Naturrum”, der har en flot udstilling over Gotlands fauna og geologiske opståen. På hjemvejen besøger vi Gotlands ældste keramikværksted. På Etelhems Krukmakeri, kan man se keramikere arbejde, besøge shoppen som sælger keramik fra 20 forskellige kunstnere, eller blot nyde en kop kaffe eller is i den dejlige have Aftensmaden indtager vi på højskolen og aftenkaffen tager vi med til Djupvik stranden – og måske får vi os en dukkert i Østersøen.

Dag 4

Byvandring Visby, Museet Fornsalen

Vi pakker sammen på højskolen og kører til Visby. Vi lægger ud med en byvandring igennem den gamle indre stad. Foruden resterne af Valdemar Atterdags borg besøger vi Almedalen, Sct. Maria Domkirke og den lille Botaniske Have. Sidst på formiddagen besøg og rundvisning på ”Fornsalen”, Gotlands Nationalmuseum. Vi skal bl.a. høre om de unikke billedsten og sølvfund fra vikingetiden.
Frokost på egen hånd på én af Visbys mange restauranter og herefter fri tid i byen.
Om eftermiddagen tilbydes, sammen med guiden, en fælles gåtur langs byens ringmur. Turen rundt om muren er knap 4 km i sin fulde længde, men man kan korte gåturen af ved f.eks. at gå ind ad Söderport til den hyggelige forretningsgade Adelsgata. Middag ligeledes på egen hånd. Rejselederen guider med tips til gode spisesteder.

Dag 5

Fårö rundt, raukaer, Ingmar Bergman

Vi kører mod nord til den lille, tyndtbefolkede ø Fårö. Øen har Gotlands mest golde, nøgne og barske natur. De åbne vidder er umiskendeligt præget af vind og vejr, og befolkningen har i århundreder indrettet sig efter de nøjsomme vilkår. Vi starter med besøg ved Fårö Kirke og kirkegård, hvor Ingmar Bergman ligger begravet. Herefter kører vi langs den kalkhvide vestkyst til den helt afsidesliggende fiskerflække Helgumannen med huse placeret direkte på strandbredden. Vi oplever de unikke Langhammars rauker, der troner op som kæmpe kalkskulpturer.
Frokosten indtager vi på en lidt sjov og særlig restaurant, som gemmer på bl.a. mange effekter fra 60’ernes benzinstationer.
Videre til Sudersand, hvor Oluf Palme havde sommerhus, og hvor han ved en tilfældighed grundlagde traditionen for den svenske udgave af Folkemødet: Almedalsugen. Her er der mulighed for at bade. Derefter hjemkørsel til Visby og middagen finder vi selv i byen.

Dag 6

Bläse Kalkbrud og Bunge frilandsmuseum

Turen går endnu engang mod den nordlige del af øen. Vi besøger Bunge Museum, der er Gotlands største frilandsmuseum med mange egnstypiske gårde og bygninger fra middelalder til 1800-tallet. Rejselederen viser rundt, inden der bliver tid til selv at gå rundt i husene. Herefter kører vi til Den Blå Lagune og tager en dukkert, hvis vejret tillader det. Ved Bläse Kalkbruds Museum spiser vi frokost og får historien om Gotlands vigtige stenindustri. I første halvdel af 1900-tallet, var der ikke færre end 30 stenbrud i det nordlige Gotland. Lokalguide fortæller og vi kører med et lille tog ud til bruddet. Tilbage i bussen, kører vi gennem Gotlands næststørste by, Slite, som huser ”Slite Cementa” som er øens største erhverv. Vi gør stop ved Västra Brotet”, hvor vi kan se, at der arbejdes i det store brud. Herfra kører vi tilbage til Visby, hvor vi spiser en to-retters middag på hotellet.

Dag 6

Hjemrejse

Tidligt op og med morgenfærgen fra Visby. Efter en tre timers sejlads, kører vi hjemad gennem Sverige, over Øresundsbroen og videre til Jylland.
Vi laver kun de nødvendige toiletstop og pauser til køb af frokost og aftensmad.